P.
T.
Min.
Sek. aikaa jäljellä.
Riippuen kahvista
Riippuen kahvin valmistusmenetelmästä, voit valita laajasta valikoimasta kahvia: kahvipavut, jauhettu kahvi, pikakahvi, kahvikapselit, kahvitabletit tai kahvityynyt. Älä kuitenkaan unohda, että maukkaimman kahvin saat käyttämällä vastajauhettuja papuja. Missä vain mahdollista, suosittelemme ostamaan vastikään paahdettuja kahvipapuja ja jauhamaan ne erikseen ennen jokaista juomaa (paitsi tietenkin jos sinulla on täysautomaattinen kahvikone, joka tekee tämän puolestasi!)…
Riippuen kahvilajikkeesta
Kun olet päättänyt minkätapaista kahvia haluat, harkitse myös sen lajiketta. Pakkauksessa näkee usein kahta sanaa: “arabica” ja “robusta”. Suurin osa kahvin ystävistä on kuullut molemmista ainakin kerran, mutta useimmat ei osaa selittää mitä ne tarkoittavat ja mikä on niiden ero.
Molemmat sanat viittaavat kahvilajikkeeseen. Arabica lajike on kalliimpi, sille on ominaista nyannssikkaampi maku joka ei aina edes muistuta perinteistä kahvin makua. Se kasvaa korkeammalla vuoristossa ja on herkempi ilmasto-olosuhteille ja ympäröivälle luonnolle, joten sen matka on kuusi kertaa hankalampi kuin robustalla. Nykyään arabica ja laadukas kahvi ovat synonyymejä. Sen poikkeuksellisen maun takia monet ihmiset etsivät kahvia jonka paketissa lukee “100% arabica”.
Robusta kasvaa matalammalla, on vähemmän herkkä tuholaisille ja siinä on kaksi kertaa niin paljon kofeiinia kuin arabica kahvissa. Vaikka robustan kasvattaminen on paljon halvempaa, sitä ei nautita koskaan sellaisenaan – noh, paitsi Vietnamissa, missä siihen sekoitetaan maitotiivistettä. Useimmiten robustaan sekoitetaan arabicaa. Robusta on se joka antaa kahville klassisen maun, johon olemme tottuneet, nimittäin se vahvempi ja kitkerämmillä vivahteilla. Jos näet paketissa sanat “sekoitus (arabica 70% / robusta 30%)” niin voit odottaa juuri sellaista makua.
Palaten arabicaan, kannattaa huomioida arabican sekoituksiin ja single-origin arabica kahveihin. Sekoitusten maku on hennompi, ei niin eloisa kuin single-origin kahveilla. Korkeimman laadun single-origin kahveja sanotaan specialty kahveiksi – niihin kuuluvat jotkut maailman hienoimmat kahvit ja niille on ominaista enemmän epätavallisia, ainutlaatuisia makuja. Sellaista kahvia arvostavat erittäin intohimoiset kahvistelijat.
Ennen kuin teet päätöksesi, että ostatko 100% arabica kahvia (sekoitusta tai single-origin) vai sopiiko makuusi paremmin arabican ja robustan sekoitus, harkitse käyttämääsi valmistusmenetelmää. Sekoituksien (sekä 100% arabica että arabica + robusta) maut tulevat parhaiten esiin täysautomaattisilla koneilla, puoliautomaattisilla koneilla ja mutteripannuilla. Jos tykkäät suodatinkahvista tai erilaisista kahvinvalmistustyökaluista, paras vaihtoehtosi olisi single-origin kahvi: jokainen uusi kahvinkeitin paljastaa sellaisen kahvin eri puolen. Jos päätät kokeilla specialty kahvia, ei tarvitse murehtia valmistusmenetelmää: kaikki valmistusmenetelmät varmasti sopivat siihen.
Riippuen paahtoasteesta
Riippuen mieluisasta valmistusmenetelmästä, valitse tummempi tai vaaleampi paahtoiset pavut. Jälkimmäiset sopivat parhaiten suodatin tai pour-over menetelmiin, kun taas keski– tai tummempipaahtoiset pavut ovat täydelliset espressokoneisiin tai mutteripannuihin. Sinun kannattaa myös muistaa, että vaaleampipaahtoisempi kahvi on yleensä hedelmäisempi ja happamampi, samalla kun mitä tummempi paahto sitä kitkerämpi juoma.
Riippuen kahvialueesta
Voit hyvin arvata kahvin makumaailman vaikka sitä ei ole paketissa kerrottu – sinun täytyy tietää vain mistä kahvi on peräisin. Eri maanosissa kasvatetulle kahville on ominaiset erilaiset makuvivahteet.
Afrikkalainen kahvi on yleensä happamampi, siitä löydät todennäköisemmin sitruunan, herukan, mustikan, limen vivahteita, kuten myös muita matalammalla pH:lla kahville ominaisia makuja.
Kitkerät, mausteisemmat maut ovat tavallisia aasialaisessa kahvissa. Dominoivissa mauissa tuntuu erilaisia mausteita, puuta, tupakkaa ja tummaa suklaata.
Etelä-Amerikkalainen kahvi on erittäin hyvin tasapainossa: siitä löydät sekä suklaisia että hedelmäisiä vivahteita. Jos haluat kokeilla tämän alueen kahvia, mieti myös käsittelymenetelmää: pestyllä (“washed”) menetelmällä on kahvi happamampi, samalla kun kuiva menetelmä antaa kahville enemmän kitkeryyttä.
Hieman korkeammalla kartalla, Keski-Amerikassa, kahvista tulee “raskaampi” ja ilmaantuvat alueelle ominaiset makeat tupakan vivahteet. Myös erilaisten hedelmien ja pähkinöiden vivahteet ovat tavallisia.
Riippuen makuvivahteista
Suurimman osan kahvien kuvailusta löytyvät niiden makuvivahteet. On tärkeää muistaa, että nämä eivät ole keinotekoiset tai luonnolliset makuvivahteet – puhutaan vivahteista, jotka esiintyvät kahvissa luonnollisesti, ihan kuten laadukkaan viinin maut. Nämä eivät myöskään ole eloisat, hetimmiten tunnistettavat mustikoiden, karhunvatukan tai suklaan maut – ne ennemmin saattavat muistuttaa näitä ruokia. Tämä on myös hyvin subjektiivinen! Se, mikä saa yhden ihmisen ajattelemaan mustikoita, saattaa olla toiselle ihan jotain muuta. Sellaisia makuvivahteita käytetään vain kahvin makumaailman kuvailemiseksi. Jos nämä vivahteet ovat suklaiset tai pähkinäiset, kahvi on kitkerämpää, mutta jos sen maku muistuttaa hedelmiä tai marjoja, valmiissa juomassa tuntuu makeaa ja happamaa makua. Joka tapauksessa voit yllättää itseäsi ja löytää kahvisi maussa piilossa olevat ainutlaatuiset maut!
Voit valita, mitä evästeitä haluat meidän käyttävän. Osa niistä ovat välttämättömiä, eikä niitä siksi voi kytkeä pois päältä.
Nämä evästeet ovat välttämättömiä, jotta verkkosivustomme toimisi oikein, eikä niitä voi kytkeä pois päältä. Ne eivät kerää käyttäjän tunnistetietoja.
Näiden evästeiden avulla voimme optimoida verkkosivustoamme ja nähdä sivuston liikenteen lähteet. Käytämme tähän tarkoitukseen Google Analytics -alustaa. Kerätyistä tiedoista ei voi tunnistaa sinua, eikä niitä jaeta kolmansille osapuolille. Näiden evästeiden salliminen antaa sinulle mahdollisuuden käyttää live chat -toimintoa ja vastaanottaa siten apua konsulteiltamme.
Kukaan ei pidä mainoksista internetissä – varsinkaan täysin epäolennaisista mainoksista. Näiden evästeiden avulla pystymme tunnistamaan tarpeesi ja tuomaan esille vain olennaisimmat tarjoukset. Näet mainoksia, vaikka et ottaisi näitä evästeitä käyttöön, mutta silloin niitä ei ole räätälöity tarpeidesi ja kiinnostuksen kohteidesi mukaan.