Erikoiskahvi (Specialty coffee)

Filter
Valitut suodattimet
Hinta
Valmistaja
Tyyppi
Kahvin piirre
Kahvipavun tyyppi
Kapselit sopivat laitteelle
Kahvityyppi
Paahtotaso
Lisäominaisuudet
Käyttettävä kahvi
Prosessi
Arabica lajike
Vesisäiliö
Tilavuus
Maidonvaahdottimen tyyppi
Ominaisuus
Alkuperä kahvialue
SCA-pisteet
Reseptimäärä
Kahvimyllyn tyyppi
Papusäiliön koko
Terien tyyppi
Maitosäiliö
Mutteripannun kapasiteetti
Sopii
Kahvikapseli sisältää
Annosten määrä
Lajit
Käyttötarkoitus
Annoksen mustalle kahville
Juoman resepti
Näyttö
Määrä
Säilyttää lämmön
Kupinlämmitin
Sarja
Sarja
Smart app
Maitojuomat
Annoskoko
Terien rakenne
Annoksen säätö maitokahville
Papusäiliöiden lukumäärä
Tallennettavat käyttäjäprofiilit
Toiminnot
Tyyppi
Tyyppi
Tyyppi
Tyyppi
Suklaa laji
Kofeiininpoistomenetelmä
Sykliät
Suositeltu päivittäinen kuppien määrä
Tuotteiden määrä paketissa
Maisteluopas
Ryhmien määrä
Suklaan tyyppi
Tuotemerkit
Vesijohtoverkko kytkentä
Ohjaustyyppi
Käyttää
Terän halkaisija
Ohjelmoitava jauhatusaika
Sisäänrakennettu mylly
Käyttäjän luomat reseptit
PID lämpötilansäädin
Painemittari
Kuuma vesisuutin
Ammattitason
Tarjoukset
45 esinettä

Tietoa erikoiskahveista

Kun etsit maisteltavaksesi maailman parhaita kahveja, pidä mielessäsi sana erikoiskahvi. Erikoiskahvit avaavat oven aivan uuteen makujen ja aromien maailmaan, joka tarjoaa mielenkiintoisia vaihtoehtoja niin aloittelijoille kuin kahvimaailman asiantuntijoillekin!

Mitä ovat erikoiskahvit?

Vain 10 % koko maailmassa tuotetusta kahvista ansaitsee arvonimen “erikoiskahvi”. Kyseinen himoittu titteli on varattu kahveille, jotka täyttävät Specialty Coffee Association (SCA) -yhdistyksen asettamat korkeat laatuvaatimukset. Kahveja arvioidessaan SCA:n sertifioidut kahvinmaistajat (Q-luokittelijat) kiinnittävät huomiota useisiin eri osa-alueisiin, joihin lukeutuvat muun muassa kahvin aromi, maku, jälkimaku, happamuus, runko, makeus, makujen tasapainoisuus, kupin “puhtaus” jne. Vain kahvit, jotka saavat vähintään 80 pistettä sadasta mahdollisesta, ovat “specialty-kahvi” -nimityksen arvoisia.

Kun tavoitteenasi on löytää mahdollisimman laadukas kahvi, etsi tuotekuvauksesta siis merkintää specialty-kahvi tai erikoiskahvi. P.S. Specialty-kahveja löytyy myös KahviKaverin valikoimista – tervetuloa valitsemaan omaan makuusi sopivin vaihtoehto!

Mikä tekee specialty-kahveista niin erityislaatuisia?

SCA:n vaatimukset ovat erittäin tiukat, eikä mikä tahansa kahvi läpäise niitä – käsin poimitut erikoiskahvit ovat kasvaneet ainutlaatuisissa luonnonolosuhteissa ja kahvi on prosessoitu äärimmäisellä huolellisuudella ja rakkaudella. Specialty-kahveissa on yhtäläisyyksiä laadukkaisiin viineihin, sillä niiden tavoin myös jokainen erikoiskahvi kehittyy omanlaisekseen luonnollisen kasvuympäristön ja paikallisen mikroilmaston vaikutuksen alaisena. Myös kahvinviljelyalueen korkeus merenpinnasta vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen.

Ennen kuin hankit kokeiltavaksesi ensimmäisen specialty-kahvisi, suosittelemmekin ensin pientä tutustumismatkaa erikoiskahvien maailmaan – sen jälkeen omaan makuun sopivimman kahvin valinta käy hieman helpommin.

Mistä SCA-pisteytys kertoo?

Kaikki erikoiskahvit luokitellaan SCA-pisteytysjärjestelmän avulla, ja yksittäisen erikoiskahvin saamat pisteet voivat vaihdella 80 ja 100 välillä. Pistemäärältään 90–100 pisteen kahvit ovat kaikkein korkealaatuisimpia, 85–89,99 pistettä merkitsee erinomaista laatua ja 80–84,99 pistettä erittäin hyvää kahvia. Joitakin specialty-kahveja on saatavilla vain rajoitettu erä, mikä voi tehdä niistä erityisen arvostettuja. Kun tutkit KahviKaverin verkkokaupan valikoimaa, voit suodattaa erikoiskahvit näkyville SCA-pisteiden perusteella, mikä helpottaa ja nopeuttaa valintaa huomattavasti.

Myös paahtimoilla on oma tärkeä roolinsa specialty-kahvien käsittelyssä, sillä kullekin kahvipaputyypille valitaan paahtimossa papujen makuprofiiliin sopiva paahtoaste. Paahtamisen jälkeen kahvipavut toimitetaan ostajalle, jonka jälkeen kuvaan astuu seuraava tärkeä hahmo: kahvinmaistaja, jonka tehtävä on valmistaa juuri paahdetuista pavuista kupillinen kahvia ja maistella sitä. Eri valmistusmenetelmiä kokeilemalla kahvinmaistajat selvittävät, mitkä menetelmät sopivat kyseisille pavuille kaikkein parhaiten. Lopputuloksena on poikkeuksellisen laadukas juoma, jota on mahdoton vastustaa!

Erikoiskahvit – opas

Asiaan perehtyneet kahviharrastajat tietävät, että jokainen specialty-kahvi on erilainen – kahvin maku riippuu lajikkeesta, viljelyalueesta, prosessointimenetelmästä, paahtoasteesta, jauhatuskarkeudesta, uuttomenetelmästä ja muista yksittäisistä tekijöistä. Kullekin kahville ominainen maku, aromikkuus ja jälkimaku ovat jo kätkeytyneinä kahvipavun sisään: kahvinjuojana sinun tehtäväksesi jää valmistaa kahvi niin, että ne pääsevät parhaalla mahdollisella tavalla esiin.

Kahvia voi valmistaa monella tapaa, mutta tärkeimpiä päätyyppejä on kaksi, espresso ja suodatinkahvi, joiden valmistukseen on helppo löytää laadukasta kahvia. Kumpikin näistä valmistusmenetelmistä tuo kahvista esiin erilaisia makuja. Etsi siis kahvi, joka sopii valitsemallesi valmistustavalle, tai jos löydät mielenkiintoisen kahvin, valmista se pakkauksessa suositellulla valmistusmenetelmällä. Pienimpiinkin yksityiskohtiin kannattaa kiinnittää huomiota, kun tavoitteenasi on löytää omaan makuusi sopivin specialty-kahvi. Huolellisen perehtymisen avulla pääset kokemaan näiden erityislaatuisten kahvien upean vivahteikkaan makumaailman ja aromikkuuden!

Specialty-espressokahvit: täynnä täyteläisiä makuja

Espresso on maultaan intensiivinen kahvi, johon erikoiskahvi luo tavallista täyteläisemmän ja monitahoisemman makumaailman. Specialty-espressokahvit ovat peräisin maailman tunnetuimmilta kahvinviljelyalueilta ja -tiloilta ja miellyttävät taatusti laatutietoisimpiakin espresson ystäviä.

Kun etsit itsellesi mieluisinta espressokahvia, muista että KahviKaverin omista Black Crow White Pigeon- ja Parallel-tuotesarjoista löydät myös erikoiskahvit. Tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin ja löydä uusia makuja!

Specialty-suodatinkahvit: herkempien makujen ystäville

Usein erikoiskahvi pääsee parhaalla mahdollisella tavalla oikeuksiinsa, kun siitä valmistetaan suodatinkahvia. Suodatinmenetelmä tuo erinomaisesti esiin kahvipapujen hienoimmat vivahteet ja mahdollistaa kevytrunkoisen, koostumukseltaan silkkisen kahvin valmistuksen, jossa on erityisen puhtaat maut (kahviasiantuntijat kuvaavat niitä termillä “clean cup”). Suodatinkahvinkeittimellä tai käsikäyttöisillä suodatinkahvin valmistukseen tarkoitetuilla välineillä valmistettu specialty-kahvi on juuri sopivan täyteläistä ja tuo kahvin makumaailman upealla tavalla esiin.

KahviKaverin tuotevalikoima sisältää lukuisia specialty-kahveja sekä tunnetuilta että nousevilta tuotemerkeiltä. Kun tavoitteenasi on löytää erityisen hyvä suodatinkahvi, suosittelemme tutustumaan myös omaan Black Crow White Pigeon -tuotesarjaamme, joka on monen asiakkaamme suosikki. Sarjan eri kahvinviljelyalueilta peräisin olevat erikoiskahvit tarjoavat monenlaisia makumaailmoja tummista, maanläheisistä vivahteista kevyisiin ja hienovaraisiin makuihin.

Specialty-kahvi ja kahvipavut varmista oikeanlainen jauhatus

Kahvipavut ovat kahvia luonnollisimmassa muodossaan – tästä alkaa matka kohti maistuvaa ja aromaattista kahvikupillista. Jos haluat nauttia mahdollisimman eläväisistä ja voimakkaista mauista, valitse erikoiskahvipavut ja jauha ne juuri ennen kahvin valmistusta. Näin saat pavuista esiin niiden parhaat ominaisuudet ja pääset nauttimaan täydellisen herkullista, täyteläistä ja tuoksuvaa kahvia.

KahviKaveri erikoiskahvin valmistaja

Laadukas kahvi on meille sydämen asia, ja siksi löydät meiltä laajan valikoiman erilaisia kahvipapuja useilta eri tuotemerkeiltä. Voit suodattaa verkkokaupan hakutuloksia kätevästi makuvivahteiden (esim. marjat, hedelmät, suklaa, viini) mukaan, mikä helpottaa omaan makuun sopivimman kahvin valintaa. Myös KahviKaverin omien Black Crow White Pigeon- ja Parallel-tuotesarjojen specialty-kahvit ovat tutustumisen arvoisia. Niiden erikoiskahvipavut on tuotettu aivan erityisellä huolellisuudella ja ne ilmentävät eri kahvinviljelyalueiden tunnusomaisia aromeja ja tarjoavat siten uniikkeja makuelämyksiä. Black Crow White Pigeon kutsuu sukeltamaan syvemmälle erikoiskahvien poikkeuksellisiin tarinoihin, kun taas Parallel tutustuttaa kahvinystävät ainutlaatuisiin kahvisekoituksiin.

Jauhettu erikoiskahvi – nopeampaan kahvinvalmistukseen

Valmista erikoiskahvit kotona – nopeasti ja helposti! Valmiiksi jauhettu specialty-kahvi on erinomainen vaihtoehto silloin, kun haluat päästä hieman helpommalla, tai jos kotoa ei löydy kahvimyllyä. Valmiiksi jauhettu kahvi mahdollistaa yhtä lailla maukkaat kahvielämykset ja saatavilla on erilaisia jauhatuskarkeuksia ja paahtoasteita, joten voit valita mieleisellesi valmistusmenetelmälle parhaan vaihtoehdon. Hanki erikoiskahvi jauhettuna ja nauti laadukkaasta kahvista vähemmällä vaivalla!

Myös valmiiksi jauhetuista kahveista löytyy erilaisia makuprofiileja ja jokaiselle löytyy varmasti mieluinen vaihtoehto, olipa oma suosikkimakusi sitten kevyen hedelmäinen tai voimakkaan suklainen. Verkkokauppamme laajasta specialty-kahvien valikoimasta löydät myös KahviKaverin omien Black Crow White Pigeon- ja Parallel-tuotesarjojen jauhetut kahvit. Löydä valmistusmenetelmällesi sopiva kahvi ja valitse mieleisesi jauhatus hienosta karkeaan.

Kofeiiniton erikoiskahvi – nauti laadukasta kahvia ilman kofeiinia

Etkö voi tai halua nauttia kofeiinia? Älä huoli, voit silti valmistaa erilaiset maistuvat erikoiskahvit kotona – helposti! Kofeiiniton kahvi on loistava vaihtoehto kofeiinipitoisille juomille. Vaikka valikoima onkin hieman suppeampi kuin tavallisten specialty-kahvien kohdalla, kofeiinittomat vaihtoehdot tarjoavat yhtä unohtumattomia makuelämyksiä ja hurmaavat täyteläisyydellään. KahviKaverin kofeiinittomien specialty-kahvien valikoimaan kuuluu sekä kahvipapuja että valmiiksi jauhettuja kahveja, joten jokaiselle löytyy taatusti mieluinen vaihtoehto. 

Omaan makuun sopiva kofeiiniton kahvi voi löytyä esimerkiksi KahviKaverin Black Crow White Pigeon -tuotesarjasta, jonka Colombia Decaf -kahvilla on vaikuttava makuprofiili: suklaan ja karamellin sekä virkistävän omenan ja sitrushedelmien vivahteet muodostavat ihastuttavan yhdistelmän. Nämä kofeiinittomat kahvipavut on käsitelty luonnollisella kofeiininpoistomenetelmällä, jonka ansiosta kahvin maut ja aromit on saatu säilytettyä ja kahvi on jopa 99,9-prosenttisesti kofeiinitonta.

Valitse sopiva specialty-kahvi valmistustavan mukaan 

Kahvilajikkeen valitseminen on vain yksi osa prosessia, jossa toinen tärkeä kriteeri on kahvin valmistukseen valittu uuttomenetelmä. Valitsemastasi valmistustavasta riippuen erikoiskahvi avaa makujaan eri tavoin, joten valmistusmenetelmää vaihtelemalla pääset nauttimaan monipuolisemmista makuelämyksistä. Kokeile rohkeasti erilaisia uuttomenetelmiä, tai jos olet jo löytänyt suosikkisi, kokeile sitä erikoiskahvin valmistukseen – saatat yllättyä iloisesti!

Erikoiskahvi kahviautomaatteihin ja täysautomaattisiin kahvikoneisiin

Kun tavoitteenasi on löytää täysautomaattiseen kahvikoneeseen tai kahviautomaatille sopiva specialty-kahvi, valitse espresson valmistukseen tarkoitettu kahvi. Kahviautomaatteihin tarkoitetun kahvin pakkauksesta löytyykin yleensä sana “espresso”, ja paahtoaste on useimmiten keski- tai tummapaahto. Tälle valmistusmenetelmälle suunnitellut erikoiskahvit ovat yleensä hieman happamampia herkullisen makealla tavalla, johon ihastut varmasti.

Erikoiskahvi espressokoneisiin

Kun valintasi on espressokone, tarvitset kahvin valmistukseen jonkin verran tietoa, taitoa ja kokemusta, mutta lopputulos palkitsee – espressokeittimellä valmistettu kahvi voi tarjota unohtumattomia makuelämyksiä! Muista, että paras espresso valmistuu vastajauhetuista pavuista, joten jauha pavut juuri ennen espresson valmistusta. Jos haluat nopeuttaa prosessia, voit valmistaa espresson myös valmiiksi jauhetusta kahvista. Espressokoneille tarkoitettu kahvi on yleensä keski- tai tummapaahtoista, jolloin kahvin aromit ehtivät kehittyä parhaalla mahdollisella tavalla.

Erikoiskahvi suodatinkahvinkeittimille

Tämä valmistusmenetelmä tuo esiin kahvin hienovaraisimmatkin makuvivahteet, minkä vuoksi kahvinkeittimille sopiva kahvi on maultaan yleensä erityisen “puhdasta”. Hienoimpia makuja etsivien kannattaa valita vaalea- tai keskipaahtoiset erikoiskahvipavut.

Erikoiskahvi mutteripannuille

Mutteripannu tuottaa voimakkaan makuista ja rungoltaan täyteläistä kahvia, joka tuo usein mieleen espresson. Jos haluat kokeilla aitoa, italialaistyylistä mutteripannukahvia, suosittelemme valitsemaan tummapaahtoisia specialty-espressokahveja. Kokeilunhaluisille sopivat myös vaalea- tai keskipaahtoiset erikoiskahvipavut. Loppujen lopuksi kyseessä on makuasia: pidätkö vahvasta kahvista ja erottuvista mauista vai nautitko enemmän hedelmäisestä, hienovaraisemmasta ja hieman happamammasta kahvista?

Erikoiskahvi French Press -pannuille

Pressopannu mahdollistaa herkullisen specialty-kahvin valmistuksen vain muutamassa minuutissa! Paras kahvi pressopannulle on jauhatukseltaan yleensä keskikarkeaa tai karkeaa. Paras paahtoaste taas riippuu henkilökohtaisista makumieltymyksistäsi: valitse tummapaahtoiset pavut, jos haluat karvaampaa kahvia, vaalea- tai keskipaahtoiset pavut, jos pidät hienovaraisemman ja miedomman makuisesta kahvista.

Erikoiskahvi Chemex-keittimille

Vaikka tämän valmistusmenetelmän täydellinen hallinta voi vaatia hieman harjoittelua, se palkitsee taatusti – Chemex-kahvi on poikkeuksellisen maukasta ja aromikasta. Jos haluat kokea itse, mistä tämän valmistusmenetelmän suosio johtuu, valitse keskikarkea jauhatus kahvin tasapainoisen maun varmistamiseksi. Jos haluat kevytrunkoisemman ja herkemmän makuisen kahvin, valitse joko vaaleapaahtoiset tai keskipaahtoiset erikoiskahvit.

Erikoiskahvi kahvisuodattimille

Erinomainen specialty-kahvi valmistuu helpommin kuin ehkä uskoitkaan. Kokeile pour over -kahvin valmistusta kahvisuodattimella, niin näet! Pour over -kahvi on täydellinen valinta, jos pidät herkistä, hienovaraisista mauista ja kahvista, joka on kevyempirunkoista kuin espresso. Valitse vaalea- tai keskipaahtoinen erikoiskahvi: keskipaahtoiset pavut tuovat kahviin makeutta ja tasapainoista happamuutta, kevyemmät paahdot taas tekevät siitä hedelmäisempää.

Erikoiskahvi Aeropress-keittimille

Aeropress on kokeilemisen arvoinen kahvinvalmistusmenetelmä, kun haluat löytää kahvista kaikkein monitahoisimmat ja eläväisimmät maut. Aeropress-kahvi valmistetaan aina valmiiksi jauhetusta kahvista. Valitse erikoiskahvi, jonka jauhatus on keskikarkea tai karkea. Aeropress-kahvinkeittimet sopivat erilaisten jauhatuskarkeuksien kokeiluun, mutta muista, että mitä karkeampi jauhatus, sitä miedompi maku!

Erikoiskahvi cold brew -kahvin valmistukseen

Tämä specialty-kahveille erinomaisesti sopiva uuttomenetelmä on aivan erityislaatuinen – kylmäuutettu kahvi valmistetaan ilman kuumaa vettä, jolloin lopputulos on yleensä erityisen maukas ja vivahteikas. Saadaksesi nauttia parhaista mahdollisista mauista, valmista cold brew -kahvi vaalea- tai keskipaahtoisista pavuista. P.S. Cold brew -kannu on erinomainen väline kylmäuutetun kahvin valmistukseen. 

Specialty-kahvien monipakkaukset

Lähde unohtumattomalle makumatkalle ja tutustu eri kahvinviljelyalueiden kahveihin kätevästi kotona! Valikoimistamme löytyvät kahvin monipakkaukset on suunniteltu tutustuttamaan kahvinjuojat eri kahvinviljelyalueiden ainutlaatuisiin makuihin. Jos etsit erityislaatuisempia makuelämyksiä, KahviKaverin omista Black Crow White Pigeon- ja Parallel-tuotesarjoista löydät myös setteinä myytävät erikoiskahvit. Nämä kahvilajitelmat on suunniteltu tuomaan esiin erikoiskahvien monipuolinen makujen ja aromien maailma – jokainen lajitelma sisältää kahvipapuja eri kahvinviljelyalueilta, kuten Etiopiasta, Kolumbiasta ja Keniasta, mikä antaa kahvinystäville mahdollisuuden syventyä kahvin maailmaan aivan erityisellä tavalla. Kahvin monipakkaukset sopivat sekä omien kahvivarastojen täydentämiseen että lahjaksi: ilahduta läheisiäsi ja anna heille mahdollisuus löytää uusi suosikkikahvi!

100 % arabica vs. kahvisekoitukset – kumpi kannattaa valita ja miksi? 

Useimmat erikoiskahvit ovat single origin -kahveja, ja arabica-kahvipavut ovat robustaa yleisempiä. Arabica tunnetaan eläväisistä ja eksoottisistakin makuvivahteistaan, joita suurin osa kahvinystävistä specialty-kahviltaan toivoo. Juuri näiden uniikkien makuvivahteiden vuoksi suosittelemme nauttimaan specialty-pavuista valmistetut kahvit sellaisenaan, sillä erilaiset lisukkeet voivat peittää ainutlaatuiset maut alleen.

Arabica- ja robusta-kahvisekoituksia on olemassa erilaisia – mukana voi olla jopa viittä tai yhdeksää eri lajiketta. Kahvisekoitusten maku on yleensä tasapainoisempi, eivätkä niiden makuvivahteet ole yhtä voimakkaita. Sekoitukset sopivat hyvin maitopohjaisiin kahvijuomiin sekä siirappeja tai muita ainesosia sisältäviin kahveihin.

Mitä single origin -kahvi tarkoittaa?

Tutustuessasi specialty-kahvien maailmaan huomaat joissakin kahvipakkauksissa merkinnän “single-origin” ja toisissa sanaan “sekoitus”. Kahvisekoitukset sisältävät nimensä mukaisesti eri kahvinviljelyalueiden kahvipavuista koostetun sekoituksen, kun taas single origin -kahvi eli alkuperämaakahvi on peräisin yhdeltä viljelyalueelta tai jopa yhdeltä ja samalta kahvitilalta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki single origin -kahvit eivät ole specialty-kahveja – jos pakkauksesta ei löydy mainintaa kahvin SCA-pisteistä tai termiä “specialty”, kyseessä on yhdelle viljelyalueelle jäljitettävä kahvi, joka ei kuitenkaan ole erikoiskahvi. Tämä kannattaa pitää mielessä, vaikka toki erikoiskahvit ja single origin -termi useimmiten kulkevatkin käsi kädessä, sillä korkealaatuisimpia kahvipapuja käytetään harvoin kahvisekoituksiin. Poikkeuksiakin toki löytyy – myös oman verkkokauppamme valikoimista: tutustu KahviKaverin oman Parallel-tuotesarjan kahveihin ja nauti kahvisekoitusten ja specialty-kahvien parhaista puolista.

Tarvitsetko apua?

Vieläkö pohdit, millainen specialty-kahvi olisi omaan makuusi sopivin, tai josko joku muu kahvityyppi olisi ehkä sittenkin parempi valinta? Älä epäröi ottaa yhteyttä KahviKaverin ammattilaisiin – tavoitat meidät sähköpostitse tai puhelimitse! Voit milloin tahansa tulla piipahtamaan myös myymäläämme, tarjoamme vinkkien lomassa herkullisen kupillisen kahvia!