Skip to content

Juhlareseptejä – löydä kahvin ja piirakan maun harmonia

Ennen juhlien järjestämistä kaikki miettivät päänsä puhki; miten valmistella naposteltavat ja pääruoka ajallaan, ja miten olla unohtamatta tarjoilla juhlaisaa jälkiruokaa. Jotta voisit istua rauhallisin mielin juhlapöydässä ilman, että tarkistat uunissa valmistuvaa piirakkaasi viiden sekunnin välein, voit sen sijaan leipoa edellisenä iltana. Ainoa tehtäväsi on enää tarjoilla piirakka sopivan kahvikupillisen kera.

Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että erilaiset piirakat tulisi yhdistää tiettyihin kahveihin – huolella valittu kahvi ei kaappaa koko huomiota mausta. Päinvastoin, se auttaa tuomaan esiin leivonnaisen maun ominaisuudet. “Juhla-aterian aikana, ruoka tarjoillaan usein sopivien juomien kanssa, jotka luovat harmoniaa makujen välille. Moni ajattelee viinin ja ruoan kuuluvan yhteen, ja jättää kahvin pelkäksi jälkiruoaksi. Kuitenkin, kahvi on monitahoinen juoma, ja antaa rajattomat mahdollisuudet ruoan kanssa. ” –sanoo kahviasiantuntija ja vähittäisketjun myyjä “Kahvikaveri” Antti Sarriola, jolla on pitkä kokemus kahvin, ja kahvikoneiden parissa työskentelystä.

Hänen mukaansa, makeampien jälkiruokien kanssa pitäisi valita kitkerämpi musta kahvi. Näin ollen kumpikaan, jälkiruoan makeus tai kahvin kitkeryys, ei jyrää toistaan. Tämä yhdistelmä sopii myös heille, jotka eivät ole niin persoja makealle. Kevyt ja mieto, hedelmäinen kahvi sopii yhteen juustokakun ja kermaisten jälkiruokien kanssa, koska tämä auttaa korostamaan hedelmäistä makua.

Pidä mielessä, että erilaiset kahvilaadut tuovat esiin erilaisten hedelmien ominaisuuksia ja aromeja. Jotkut muistuttavat vahvemmin sitruunaa ja greippiä, kun taas toisissa on aprikoosin, kirsikka tai päärynän makuja. Nämä juomat sopivat täydellisesti vähemmän happamiin jälkiruokiin. Aivan kuin yhdistäessä muunlaisia juomia ja ruokaa, sama pätee kahvin ja jälkiruokien kanssa. Tärkeintä on olla liioittelematta, sekä ylläpitää harmoniaa.

Kahviasiantuntija suosittelee 3 piirakkareseptiä, jotka sopivat täydellisesti iltapäiväjuhliin, ja hän ehdottaa, minkälaisia kahvipapuja voisi käyttää harmonian luomiseen eri makuyhdistelmissä. “Kunikaallisessa omenapiirakassa” omenoiden happamuus tulee parhaiten esille “Maragogype” avulla, jossa voit tuntea mausteisen pippurisen jälkimaun. Jos piirakassa on kuivattuja hedelmiä, voit valita “Papua New Guinea Sigri” -erikois-arabicapavut. Kuivattujen hedelmien ja inkiväärikeksien aromi vahvistaa piirakan makua. “Ethiopia Shakisso” -erikoiskahvipavuissa on trooppisten hedelmien vahva maku ja kukkainen aromi, joten näistä pavuista valmistetut juomat auttavat tuomaan esiin mandariinipiiraan maut.

Kuninkaallinen Omenapiirakka

Ainekset:

– 3 kananmunaa
– 200 g voita
– 6 omenaa
– 200 g sokeria
– 320 g jauhoa
– Vaniljauutetta (makusi mukaan)
– Hyppysellinen suolaa
– 2 teelusikallista leivinjauhetta

Valmistus:

1. Vatkaa munanvalkuaiset kuplivaksi. Kaada puolet sokerista, ja sekoita kunnes seos kiinteytyy.

2. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, suola ja leivinjauhe.

3. Sekoita loput sokerit ja vanilja, kaada munankeltuaiset, jauhosekoitus, vaivaa taikina tasaiseksi

4. Leikkaa leivinpaperista (20 x 20 cm).

5. Kuori ja viipaloi omenat

6. Kaada 2/3 taikinasta astiaan, asettele omenat tasaisesti ja kaada päälle munanvalkuaista. Murusta päälle loput taikinasta ja kaada lisää munanvalkuaista.

7. Paista 180°C uunissa tunnin ajan. Piirakan jäähdyttyä, viipaloi.

Juhlapiiras kuivatuilla hedelmillä

Ainekset:

– 5 munaa
– 120 g vehnäjauhoja
– 80 g sokeria
– 200 g rusinoita, kuivattuja luumuja tai appelsiineja
– 100 g pähkinöitä
– 1 rkl raastettua sitruunankuorta
– Kanelia maun mukaan
– Puoli kupillista tärkkelystä

Valmistus:

1. Erota munankeltuaiset ja valkuaiset toisistaan

2. Vaivaa munanvalkuainen paksummaksi

3. Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa, kaada jauhot ja tärkkelys. Sekoita hyvin.

4. Sekoita kuivatut hedelmät mukaan (pilko luumut pieneksi) Sekoita varoen uudelleen.

5. Sekoita munanvalkuaiset mukaan ja kaada taikina voideltuun vuokaan.

6. Paista 180 °C uunissa noin 40 minuuttia.

Unikonsiemenpiirakka mandariineilla

Ainekset:

– 1 kupillinen unikonsiemeniä
– 2 sitruunaa
– 150 g sokeria
– 2 tl vaniljasokeria
– 4 munaa
– 350 g vehnäjauhoja
– Suolaa maun mukaan
– 250 g voita
– 1 tl leivinjauhetta
– 1 pakkaus ricottajuustoa
– 4 mandariinia

Valmistus:

1. Kaada kuuma vesi siementen päälle ja anna niiden turvota.

2. Pese sitruunat hyvin ja kuori ne. Purista mehu.

3. Vatkaa kananmunat.

4. Vispaa voi sokerin kera kermaiseksi. Sulalla voilla tämä onnistuu nopeammin. Sekoita munat ja ricotta-juusto

5. Lisää mandariinit mukaan, sekoita huolella sitruunan kuoren ja mehun, siementen, suolan, leivinjauheen sekä jauhojen kanssa.

6. Aseta leivinpaperi vuokaan, voitele ja kaada taikina. Paista 180 °C uunissa noin 30 minuuttia. Koristele valmis piirakka mandariinipaloilla.