Skip to content

Mokkapannu: miten valmistatte täydellisen juoman

Kahvinjuojana olen sitä tyyppiä, joka aloittaa päivänsä sokerittomalla tuplaespressolla. Kun juon kahvia, sen pitää olla vahvaa, voimakkaan makuista ja täyteläistä. Siksi mokkapannu eli mutteripannu on yksi suosikkivälineistä kahvin valmistamiseksi. Mokkapannu on ainutlaatuinen tapa valmistaa kahvia. Se muistuttaa hieman Chemexiä ja Aeropressiä, mutta siinä on kuitenkin aivan omat niksinsä ja sillä valmistettu kahvi on aivan omanlaistaan.

Mokkapannu syntyi italiassa. Sen kehitti ensimmäine Luigi De Ponti, mutta suurelle yleisölle mutteripannun teki tunnetuksi vasta laitteen massatuotannon aloittanut Alfonso Bialetti. Tähän päivään saakka Bialetti on yksi maailman tunnetuimmista mokkapannuvalmistajista.

Pannun ulkonäkö ei ole muuttunut lähes lainkaan vuodesta 1933 saakka. Mokkapannu on ikoninen kahvinvalmistusväline, joka auttaa tuomaan keittiöösi hieman eurooppalaista ilmettä. Sillä valmistettu kahvi on vahvan makuista ja sitä verrataankin usein espressoon.

Mitä erikoista on mokkapannussa?

  • Helppo valmistus. Mutteripannun käyttämiseen ei tarvitse sähköä, jonka vuoksi sitä on helppo käyttää melkein missä tahansa.
  • Voit valmistaa espresson kaltaista vahvaa ja maukasta kahvia. Mokkapannu on tarkoitettu pienten kahvimäärien valmistamiseen.
  • Et tarvitse kalliita laitteita. Laadukas mokkapannu maksaa noin 30-50 euroa. Huom. Jos keittiössäsi on induktioliesi, varmista että hankit oikeanlaisen mokkapannun!
  • Mokkapannulla kahvinvalmistus muuttuu nautinnollisesi rituaaliksi, joka täyttää kotisi herkullisella vastavalmistetu kahvin aromilla.
  • Kun teet kaikki vaiheet oikein, kahvi on maukasta eikä se maistu palaneelta. Mokkapannu on suunniteltu sillä tavalla, etteivät edes aloittelevat kahvinjuojat pysty polttamaan sillä kahviaan.

Oletko valmis ryhtymään töihin? Opetan sinut valmistamaan kahvia oikealla tavalla.

Tarvitsemme:

  • Mokkapannun (melko itsestäänselvää…).
  • Jauhettua kahvia tai kahvipapuja ja kahvimyllyn.
  • Suosikkikuppisi viimeistelemään kahvinautinnon.
  • Puhdasta vettä.

Prosessi:

1. vaihe

Punnitse valitsemasi kahvipavut. Yhtä kupillista kohden käytetään noin 20 grammaa enemmän kahvia kuin espressoa valmistaessa. Selitän hieman myöhemmin, minkä vuoksi. Jauha pavut yhtä hienoksi kuin espressoa valmistaessa.

2. vaihe

Täytä vesisäiliö (pannun alaosa) kylmällä vedellä. Varmista, ettei vesi peitä pannun venttiiliä.

3. vaihe

Täytä suodatin jauhetulla kahvilla. Älä purista kahvia kokoon. Tampperia ei tarvita, sillä kahvin täytyy saada liikkua vapaasti. Voit tasotella kahvia hieman sormellasi tai lastalla. Aseta suodatin vedellä täytetyn alaosan päälle.

4. vaihe

Kiinnitä seuraavaksi mokkapannun yläosa (johon valmis kahvi nousee) alaosaan.

5. vaihe

Laitta pannu hellalle. Käytä mietoa lämpöä. Jonkin ajan kuluttua (riippuen käyttämästäsi vesimäärästä) kahvi alkaa nousta pannun yläosaan.

6. vaihe

Kun huomaat, että kahvi alkaa “kuplia” – siirrä pannu pois kuumalta liedeltä. Alaosaan jää noin kolmasosa vedestä. Tämän vuoksi käytimme enemmän kahvia kuin espressoa valmistaessa.

Siinä kaikki! Kahvisi on valmista. Nyt voit kaataa kahvin suosikkikuppiisi ja nauttia.

Mokkapannu on erinomainen välinen niille, jotka haluavat tehdä kahvinvalmistuksesta nautinnollisen rituaalin. Jos haluat aloittaa päiväsi sokerittomalla tuplaespressolla ja pidät voimakkaasta kahvista, mokkapannu on sinua varten. Jos sinulla ei ole vielä omaa pannua, mutta haluat hankkia sellaisen, löydät valikoimastamme varmasti itsellesi sopivan vaihtoehdon. Valikoimastamme löytyy myös edellä mainittuja Bialettin valmistamia keittimiä.