Skip to content

Onko hapan kahvi huono kahvi?

Yök. Hapanta kahvia.

Minulla oli tapana sanoa tällä tavalla kun saavuin kauppaan ja Daniel tarjosi minulle vastavalmistetun kupillisen espressoa tuoreista kahvinäytteistä. Kesti kauan tottua kahvin happamuuteen, mutta kun olin tottunut siihen, aloin itse asiassa pitää happamuudesta. Joskus hapan kahvi toisaalta aiheuttaa vatsavaivoja, jolloin jätän sen juomatta.

Viimeisten vuosien aikana olen myynyt monta kiloa kahvipapuja ystävilleni, sukulaisilleni ja muille asiakkaille. Usein kuulen heidän sanovan, että suosittelemani kahvi on liian hapanta heidän makuunsa. En voi kieltää, että jotkut kahvilajit ovat tosiaan toista happamampia, mutta toisaalta pitää myös muistaa, että kaikki tuntevat maut eri tavalla. Näiden vuosien saatossa olen kuitenkin oppinut hieman siitä, miksi hapanta makua ei aina pidä välttää tai pelätä.

Kahvi. Kahvikaveri

Aluksi kolmen lauseen teoria hapokkuudesta ja happamuudesta. Hapokkuus on kahvin piirre, joka riippuu monista eri asioista (kasvukorkeudesta, käsittelyprosessista, paahtamisesta).
Happamuus puolestaan tarkoittaa mielestäni kiirehdittyä tuotantoa tai teollisuusjätettä eli laadukkaiden kahvipapujen sekaan on lisätty liian raakoja papuja, jotta olisi enemmän kahvia paahdettavaksi. Tämän vuoksi en kirjoita tästä toisesta elementistä, koska se on se “yök” osa, joka aiheuttaa vatsavaivoja.

Niin kuin olen jo aikaisemmin sanonut, kahvin sekä korkea että matala hapokkuus on hyvä ja arvostettu asia. Muista, että liika happamuus voi johtua myös kahvin huonosta valmistustavasta. Jos olet valmis ottamaan riskin ja opettamaan makuaistillesi, että kahvissa voi olla myös hyvää hapokkuutta, vieraile KahviKaverin luona. Saatat jopa yllättyä siitä, että hapokkuus tuo kahviin hedelmäisen jälkimaun ja muitakin maukkaita vivahteita. Jos et pysty vierailemaan liikkeessämme, koita etsiä kahvia, joka on peräisin Afrikasta.

Tiedän, että on ihmisiä, jotka tuomitsevat hapokkuuden aina ja poikkeuksetta. On siis edelleen tärkeä muistaa, että jokainen ihminen maistaa maut eri tavalla ja tärkeintä on tietää, mistä itse pidät ja mistä et.

Kahvi. Kahvikaveri

Miten löydät helpommin kaupoista matalalan hapokkuuden omaavia kahvilaatuja? Voin esittää kolme helppoa vaihtoehtoa:

– Voit valita kahvin, jossa on luonnollisesti vähemmän hapokkuutta (esim. Brasilian, Sumatran tai Intian kahvit).

– Mitä tummempi paahto, sitä matalampi hapokkuus. Joten jos valitset tumman tai erittäin tumman paahdon, kielesi ei varmasti säikähdä epätoivottua hapokkuutta.

– Jos haluat kahvin löytämisen lisäksi kuulla myös kiinnostavia tarinoita kahvista – vieraile luonamme, koska meillä on herkullisen kahvin lisäksi aina myös kiinnostavia tarinoita.